Sunday 29 June 2008

Waar twee geloven elkaar treffen.

Aan het Como meer in de Italiaanse alpen staat er boven op een berg een speciale kapel. Deze kappel is in 1948 gewijd aan de Madonna van Ghisallo, ookwel de beschermvrouwe van de fietsers. Deze streek van Italië is naast diep gelovig (katholiek) ook wielergek. Deze kapel symboliseert het kruispunt tussen deze twee geloven.
Sinds enige tijd is er naast de kapel, die al veel moois herbergt, ook een wielermuseum geopend. Dit museum heeft een unieke collectie die waarschijnlijk nergens ter wereld geëvenaard zal worden. Het gaat in hoofdzaak om fietsen waarmee geschiedenis is geschreven. Zoals een serie waarmee werelduurrecords zijn verbroken (Fausto Coppi, Moser, Tonnie Rominger) en fietsen van Merckx, Bugno, Bartali, Saroni, etc., etc., etc..... De fiets van Fabio Casartelli waarmee de bewuste val is gemaakt is een erg schokkend deel van de tentoonstelling in de kapel zelf. De verbogen vork behoeft geen uitleg. Fabio was een renner uit de streek en wordt tot de dag van vandaag gemist.
Er is ook veel beeldmateriaal en aanverwante te vinden. Entree 5 euro en voor wie dit soort dingen weet te waarderen zeker de moeite waard. Nog iets wat opviel was de aanwezigheid van veel locals die op de fiets de ontzagwekkende berg op gefietst waren (vanaf de Bellagio kant). Een groot percentage van deze mensen reed op erg mooie fietsen. Deze mensen zijn serieus als het over wielrennen gaat.

No comments: